NoraStenvall

NUORET MUKAAN EHKÄISEMÄÄN SYRJÄYTYMISTÄ

Me suomalaiset olemme usein hyvin ankaria itsellemme, mutta myös kaikille muille. Suomi on pieni maa ja meitä suomalaisia on vähän. Silti me kohdistamme huomiomme aina siihen, mitä se naapuri teki väärin sen sijaan, että voisimme pitää yhtä. Jatkuva ihmisten kategorisointi ei johda muuhun, kun kyynärpäätaklauksiin pitkällä aikavälillä. Nämä asennevammat johtavat monesti myös siihen, että ”kuppikuntaudumme” ja luokittelemme samalla ne muut joksikin toisiksi, jotka eivät meidän joukkoon kuulu. Tätä samaa ilmiötä on havaittavissa myös politiikassa, kuten myös nuorten keskuudessa.

 

Meillä on Suomessa reilut 60 000 syrjäytynyttä nuorta. Se on 60 000 liikaa, kun lukumäärä voisi olla lähempänä nollaa. Syrjäytyneeksi katsotaan määritelmän mukaan ne henkilöt, ketkä ovat jääneet kaiken aktiivisen toiminnan ulkopuolelle yhteiskunnassa. Heidän koulutustaustansa on usein myös hyvin alhainen.

 

Syrjäytymisen taustat ovat usein monitasoisia. Usein taustalla on juuri henkilön alhainen koulutustaso, ongelmat kotona ja perheen parissa, taloudelliset haasteet sekä terveydelliset ongelmat. Usein syrjäytyneellä näitä niin sanottuja riskitekijöitä on taustalla useampi, kun vain yksi.

 

Syrjäytyminen tapahtuu monien vuosien saatossa. Monissa tutkimuksissa on selvinnyt, että mikäli siihen pystytään puuttumaan jo varhaisessa vaiheessa kouluikää, niin sen ehkäiseminen on huomattavasti helpompaa. Nuorilla aikuisilla syrjäytymiseen voi usein vaikuttaa työnsaanti. Määräaikaisilla työsopimuksilla ollaankin helpotettu nuorien työllistymistä ja tätä kautta myös syrjäytymistä on pystytty myös jossain määrin vähentämään. Silti määrät ovat edelleen liian suuria.

 

Meillä on Suomessa monia keinoja, jolla voidaan ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä katkaista syrjäytymiskehitystä. Helpottamalla työnsaantia, parantamalla harrastemahdollisuuksia sekä puuttumalla jo varhaisessa vaiheessa tilanteisiin, autetaan viemään asioita oikeaan suuntaan. Myös teknologialla on jatkossa iso merkitys syrjäytymisen ehkäisemisessä. 

 

Nämä kaikki ovat tärkeitä toimenpiteitä. Silti se asenneympäristö on mielestäni todella tärkeä lasten ja nuorten kehityksen kannalta. Mikään ei ole ikävämpää, kun tuntea olevansa turha tai tarpeeton tai joku, joka ei kuulu joukkoon. Siihen täytyy saada muutos.

 

Tämän takia haluankin haastaa erityisesti kaikki teidät nuoret mukaan ehkäisemään syrjäytymistä. Pitäkää huolta kouluissa ja harrastuksissa myös niistä, ketkä eivät ole niitä koulujen kuninkaita tai kuningattaria. Olkaa niitä vanhempia viisaampia ja pelatkaa samaan maaliin. Teitä tarvitaan mukaan tässä tärkeässä työssä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hieno avaus! Minulla on niin paljon kokemusta tästä juuri sekä henkilökohtaisesti että kanditutkimusaiheen piiristä (pääosin nuorten velkaantumisen vaikutuksesta palkkavaatimuksiin pääkaupunkiseudulla).

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Noran kaltaisia asioita ja kokonaisuuksia oikeasti hallitsevia sekä visiota omaavia henkilöitä todella tarvitsisi enemmän päättäjätasolle. Jokaisen tuulenhenkäyksen mukaan tanssahtelijoita ja muita poukkoilijoita vähemmän.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kapitalismi on syyllinen työttömyyteen, apatiaan ja nuorten syrjäytymiseen. Eikä se siitä miksikään muutu kokoomusta ja sen sirpaleita äänestämällä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Syrjäytettyjä nuoria on lähes 100 000. Lukuun sisältyvät työttömiksi rekisteröityneet nuoret, koulunsa keskeyttäneet ja työvoimaan kuuluvat, jotka eivät näy missään rekisterissä ja seurannassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nuorten syrjäytymisen ehkäisyss keksitytään paljon sen ennaltaehkäisyyn, mutta samalla tuntuu lisääntyvän ilmiö että jo syrjäytyneet nuoret jätetään toivottominatapauksina oman onnensa nojaan kun heidän syrjäytymistään ei voida enää syrjäytymisen tapahduttua ennaltaehkäistä. Toivon olevani väärässä.

Toimituksen poiminnat